ISO 9001:2015 YAYINLANDI – 15.09.2015

14.10.2015 16:24

HAZIRLAYAN: ESRA AKDAĞ TATLI

 

ISO 9001:2015 standardı, 15.09.2015 tarihi itibariyle resmi olarak yayınlandı.

Üç yıllık bir çalışma ve dünyanın her yerinden yaklaşık 153 uzman, 81 katılımcı ülke ve 13 gözlemci ülkenin iştiraki ile, beklenen ISO 9001 revizyonu tamamlandı.

Standardın ne gibi yenilikler getireceğini önceki yazılarımızda detaylı olarak açıklamıştık. Bu yazımızda ise ISO Genel Sekreteri Kevin McKinley ve ISO Teknik Komitesi TC176/SC2’nin başkanı Nigel Croft’ın ISO’nun resmi web sayfasında yayınlanan yorumlarına yer verdik.

Dünyanın değiştiğini ve standardın revizyonunun bu değişiklikleri yansıtmak için kaçınılmaz olduğunu belirten Kevin McKinley, müşteri ve iş ortaklarının yükselen beklentilerini karşılayabilmek için ilerleyen bir teknoloji olduğuna dikkat çekiyor. McKinley, düşen vergiler nedeniyle ülkelerarası ticaretin arttığını; ancak bu ilerlemede uluslararası standardların da önemli rol oynadığını ifade ediyor. Ekonomilerin artık daha çok hizmet bazlı ekonomiler olduğunu, karmaşık süreçleri gerektiren daha karmaşık küresel tedarik zincirlerine rağbetin arttığını, kuruluşların yeni yöntemlere ihtiyaç duyduğunu ve yeni standardın bu ihtiyaçlara ayak uydurduğunu belirtiyor.

Nigel Croft’un açıklamaları da yeni standardın mecut şartlar ve ekonomilere ayak uyduran yapısına dikkat çekiyor:

“ISO 9001’in eski revizyonları çok fazla kurallı ve çok fazla dokümante edilmiş prosedür ve kayıt gerektiren standardlardı. 2000 ve 2008 revizyonları ile dokümantasyona daha az; yönetim sürecine daha fazla odaklanmıştık. Şimdi ise 2015 revizyonu ile bir adım öteye geçerek standardın önceki revizyonlarına göre daha az tanılmayıcı ve kuralcı olmasını, onun yerine performansa çok daha fazla odaklanmasını sağladık.”

“ISO 9001:2015 her zaman ürün ve hizmet uygunluğunu sağlamaya ve müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir standard olmuştur. Yeni revizyonda yalnızca ticari anlamdaki müşteri değil; süreçte yer alan son kullanıcı, tüketici ve hatta yasal düzenleyici kuruluşlar da dikkate alınıyor.”

Nigel Croft, proses yaklaşımının ISO 9001’in çok önemli bir parçası olduğunu vurguluyor ve risk yönetimi bazlı yaklaşımın gerekçesini açıklıyor: “Yönetim prosesi Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al (PUKÖ) döngüsünü kullanıyor. Süreçler arası ilişkilerin yönetiminde de PUKÖ döngüsü kullanılıyor. Ancak yeni revizyon ile risk yönetimine dayalı olarak gelen yeni anlayışta dikkat çekilen nokta, planlanan ürün ve hizmetlerin gerçekleştirilesinde her sürecin eşit derecede etkiye sahip olamayabileceğinin anlaşılmasıdır.”

“Ayrıca 2015 revizyonunda özel olarak tanımlanmış olan dokümante edilmiş prosedürler yok. Kuruluşlar, müşteri beklentileri ve elbette yasal gereklilikleri göz önünde bulundurarak kendi gerekli dokümante edilmesi gereken prosedürlerini kendileri belirleyecekler.”

“Yeni revizyon sektör spesifik standardlar için sağlam ve istikrarlı bir temel oluşturdu. Ayrıca yasal düzenlemelerin de baz alabileceği stabil bir temel üzerine oturtulduğu için yasal düzenlemeler ISO 9001 üzerine yapılandırılabilir. Tüm bunlar “güven” yaratmaktadır bu altyapı nedeniyle ISO 9001 belgeli firmaların ürün ve hizmetlerinden faydalanacak müşteriler firmalara güven duyabileceklerdir.”

Son olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi, ISO 9001:2015 standardının yasal geçiş süreci 3 yıldır. Bu da demek oluyor ki 15.09.2018 tarihi itibariyle ISO 9001:2008 standardına göre yapılmış belgelendirmeler geçersiz olacaktır.

 

KAYNAKÇA

1 https://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2002

Sitede ara

İletişim

Arya Kalite Destek 0544 44 13485